wtorek, 4 lutego 2014

Przepis na chorwackie wino Prosek

Przepis na 5 litrów wina.

Potrzebne nam będzie:


-250 gram rodzynek
-250 gram moreli suszonych
-2,5 grama drożdży winiarskich aktywnych
-1,5 grama pożywki
-4 litry wody
-750 gram cukru
-25 mililitrów soku z cytryny albo kwasek cytrynowy


Zagotować 4 litry wody i rozpuścić w niej cukier. Rodzynki i morele dobrze sparzyć wrzątkiem, ponieważ zawierają różne konserwanty, woski oraz olejki które mogą nam popsuć wino. Po sparzeniu rodzynki i morele należy pokroić i wrzucić do gąsiora.
Teraz przygotowujemy drożdże:
do przegotowanej wody o temperaturze 35 stopni Celsjusza dodajemy drożdże mieszamy i odstawiamy na około 20 min.
Pożywkę robimy tak samo tylko nie musimy czekać 20 min, jest gotowa po rozpuszczeniu.
Kiedy woda ostygnie możemy wlać ją do gąsiora, dodać sok z cytryny, drożdże i pożywkę. Gąsior powinien być prawie pełen ale nie pod korek w przeciwnym razie wino z powodu dużej ilości powietrza może się zepsuć.
Całość zatykamy korkiem i rurką fermentacyjną pozostawiając do fermentacji.
Po zakończeniu fermentacji zlewamy wino, owoce wyrzucamy i wlewamy je ponownie do gąsiora w celu wyklarowania, czynność zlewania wina z nad osadu powtarzamy kilku krotonie w ciągu paru miesięcy, chyba ze uznamy że nasze wino jest już klarowne i nadaje się do butelkowania.
Wino to najlepiej komponuje się z kostką lodu i plastrem cytryny.

Moje po kilku dniach prezentuje się tak:
 Dalsza część zdjęć i opisu mojego winka po zakończeniu fermentacji ^^ .

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis! Na pewno go wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JA pomnożyłem wszystko przez 4 i teraz czekam. Tylko morele zagotowałem przed dodaniem do wiadra. Może będzie bardziej esencjonalne.

    OdpowiedzUsuń