niedziela, 16 lutego 2014

Niezbędne przyrządy do produkcji wina

Witam wszystkich czytelników! Dziś podam kilka niezbędnych przyrządów potrzebnych do produkcji naszego wina.


1.Jako pierwszą i najważniejszą rzeczą każdego początkującego winiarza jest gąsior nazywany też balonem, dymionem. Występują one w różnych pojemnościach od 5-60 litrów w zależności od potrzeb jednak na początek polecam 10 l koszt takiego gąsiora to około 50 zł. (można też wykorzystać wiadra fermentacyjne lub 19 litrowe butelki po wodzie z dystrybutorów).



2. Drugą rzeczą równie ważną jest tak zwana rurka fermentacyjna, do której wlewamy wodę i wsadzamy ją do korka. Ma ona za zadanie odprowadzanie gazów z gąsiora i zapobieganiu przedostawania się do niego powietrza.



3.Rzecz trzecia to korek, którym musimy zatkać gąsior i umieścić w nim rurkę fermentacyjną. Sprzedawane one są w różnych wielkościach w zależności od pojemności gąsiora.



4. Równie ważną rzeczą jest też cukromierz, za pomocą którego zmierzymy początkową zawartość cukru oraz możemy stwierdzić czy wino jest już gotowe i ocenić jaki rodzaj wina otrzymaliśmy.



5. Przydatną rzeczą i ułatwiającą spuszczanie wina jest wężyk, w który też musimy się zaopatrzyć.

W zasadzie z tymi rzeczami  można rozpocząć produkcje naszego pierwszego wina z czasem przyda nam jeszcze:
- korkownica
- korki do butelek
- butelki
- alkoholomierz
- pirosiarczan do odkażania sprzętu i konserwacji wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz